JW subtitle extractor

Lessen over volharding uit de schepping

Video Other languages Share text Share link Show times

Hoe kunnen kamelen
in deze barre omstandigheden overleven?
Jehovah heeft ze op een unieke manier
toegerust voor het leven in de woestijn.
Wat zit er eigenlijk in zo’n bult?
Voornamelijk vet.
Een bult van een gezonde kameel
of dromedaris kan ruim 35 kilo wegen.
Het is een vetreserve waar het dier op kan teren
als het voedsel schaars is.
Als een dorstige kameel de kans krijgt...
drinkt hij in een paar minuten
bijna honderd liter water.
Toch verliezen ze zelfs in extreme hitte
weinig vocht.
Daardoor kunnen ze weken
of zelfs maanden overleven...
zonder water te drinken.
Door hun indrukwekkende vermogen
om voedsel en water op te nemen...
en op te slaan, kunnen kamelen
in woestijngebieden overleven.
Hoog in de bergen van Noord-Amerika...
zijn de leefomstandigheden
voor de meeste planten verre van ideaal.
Maar de bristlecone-den
overleeft er niet alleen...
hij gedijt er zelfs...
en dat op zo’n 3000 meter boven zeeniveau.
Deze opmerkelijke bomen
kunnen duizenden jaren oud worden.
Dit is mogelijk
dankzij hun bijzondere wortelstelsel.
Dat bestaat uit wortels die zich
dicht bij het bodemoppervlak vertakken...
en die zo veel mogelijk water opnemen...
en grote, sterke wortels
die de boom stevig verankeren...
waardoor hij bestand is tegen hevige wind.
Deze bijzondere bomen zijn ontworpen...
om het beste te maken
van hun omstandigheden.
Daardoor behoren ze
tot de oudste levende organismen op aarde.
Vlinders spelen een belangrijke rol
bij de bestuiving van bloemen.
Ze hebben ook een verbluffend uithoudingsvermogen.
Elk jaar arriveren er in Noord-Amerika
wel 300 miljoen monarchvlinders.
Ze voltooien daarmee een trek
van zo’n 4000 kilometer...
vanuit Canada in het noorden
tot een bos helemaal in Mexico.
Vlinders zijn ook ongelofelijk taai.
Er zijn vlinders waargenomen die 70 procent
van hun vleugeloppervlak misten...
en die toch nog vlogen
en op zoek gingen naar voedsel.
Vlinders lijken misschien teer en zwak...
maar deze kleine diertjes
hebben een opmerkelijk uithoudingsvermogen.
De meeste Noordse sterns
broeden in het noordpoolgebied...
waar ze profiteren van de korte arctische zomer
om hun kuikens groot te brengen.
Maar als de winter nadert,
vliegen ze naar het zuidpoolgebied...
op tijd voor het begin van de zomer
op het zuidelijk halfrond.
Aan het eind van de zomer
vliegen ze terug naar de noordpool.
Op die jaarlijkse trek
leggen ze een afstand af...
die waarschijnlijk door geen enkel ander dier
wordt geëvenaard.
Hoe weten Noordse sterns
welke route ze moeten vliegen?
Volgens wetenschappers kunnen sterns
het magnetisch veld van de aarde waarnemen...
en voor hun oriëntatie gebruiken.
Maar hoe ze dat precies doen,
blijft een raadsel.
Jehovah heeft de Noordse stern
een nauwkeurig navigatiesysteem gegeven...
waarmee hij z’n lange tocht kan voltooien.
De smidsplevier komt voor in Afrika.
De vogel nestelt op de grond,
vaak dicht bij water.
Daardoor komt hij soms in contact
met veel grotere dieren.
Als z’n nest wordt bedreigd,
laat hij een alarmkreet horen.
Soms probeert de vogel
een indringer bij het nest weg te lokken.
Andere keren blijft hij moedig
in de buurt van z’n nest.
Dan spreidt hij z’n vleugels
en laat hij een schelle roep horen.
Van smidsplevieren is bekend
dat ze soms mensen aanvallen...
en dat ze het durven op te nemen
tegen olifanten en buffels.
Soms halen ze met hun scherpe snavel
uit naar zo’n dier.
Jehovah heeft de smidsplevier
de instinctieve moed gegeven...
om z’n jongen te beschermen,
waardoor de vogel kan overleven.
In de dorre Sinaïwoestijn
valt maar heel weinig regen.
Een van de weinige boomsoorten
die hier kunnen groeien is de acacia.
Het hout van de acacia is hard en duurzaam...
en bestand tegen insecten.
Sommige acaciasoorten hebben als bescherming
een dikke schors en lange, scherpe stekels.
Acacia’s groeien vaak vlak bij elkaar.
De takken van sommige acacia’s
vormen samen één dicht bladerdak.
Er zijn ook acacia’s die als dichte struiken groeien.
Die natuurlijke verdedigingsmechanismen
helpen de acacia stand te houden.